مهرداد مهربد مدیر اجرایی پروژه پرینت بافت درباره ایده ساخت دستگاه پرینتر سه بعدی زیستی توضیح داد: پیشرفتهای خوبی در حوزه مهندسی بافت در کشور صورت گرفته است و اکنون این بخش به شدت به دستگاههایی با قابلیت پرینت اسکلت سلولی وابسته است تا بر پایه آن، امکان کاشت سلول فراهم شود.
وی افزود: جرقه ساخت دستگاهی برای پرینت اسکلت سلولی، در اسفند ۹۵ زده شد و پس از آن با همکاری متخصصان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، نیازهای این حوزه به صورت دقیق و جزیی مشخص شد. براساس این نیازمندیها، طرح اولیه نوشته و به معاونت علمی ارایه شد که آنها نیز اصلاحاتی روی طرح انجام دادند و کار ساخت این دستگاه در سال ۹۶ آغاز شد.
مهربد افزود: علاوه بر پروژه ساخت دستگاه پرینتر سه بعدی زیستی، پروژه ساخت میکروسکوپ فلورسنت اتوماتیک نیز در دستور کار قرار گرفت که خوشبختانه هر دو دستگاه به موفقیت ساخته شده و به تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز رسیدهاند.
قیمت ارزان، کارایی بالا
مدیر اجرایی پروژه پرینت بافت با بیان این که قیمت دو دستگاه پرینتر سه بعدی زیستی و میکروسکوپ فلورسنت اتوماتیک بسیار ارزانتر از نمونههای خارجی هستند گفت: این در حالی است که کارایی این دو دستگاه کاملا قابل رقابت با نمونههای اروپایی است.
مهربد گفت: نمونه سوئدی پرینتر سه بعدی زیستی در بازار اروپا ۲۰ تا ۴۰ هزار دلار قیمت دارد و این در حالی است که دستگاه را ما ۳۹ میلیون تومان قیمت گذاشتهایم.
وی ادامه داد: نمونه خارجی دستگاه میکروسکوپ فلورسنت اتوماتیک با قابلیتهای به مراتب کمتر، بین ۸۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان قیمت دارد در حال یکه نمونه ساخت پرینت بافت، ۳۷ میلیون تومان قیمت دارد.
ویژگیهای پرینتر سه بعدی زیستی
محمد احسان غیاثوند مدیر فنی پروژه پرینت بافت درباره ویژگیهای پرینتر سه بعدی زیستی گفت: ما تلاش کردیم علاوه بر کیفیت بالای محصول، قابلیتهایی به آن بیفزاییم تا هم قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی باشد و هم نیازهای متخصصان کشور را برطرف کند.
وی افزود: این دستگاه از دو نازل بهره میبرد که این قابلیت به محققان اجازه میدهد پرینت داربست و هیدروژل حاوی سلول را به صورت ترکیبی و لایه لایه، همزمان انجام دهند. همچنین فیلتر هپا، فن و لامپ UVC برای این محصول طراحی شده است تا امکان پرینت سلول در محیطی کاملا استریل فراهم باشد.
غیاثوند ادامه داد: ابعادی که برای این دستگاه درنظر گرفته شده به گونهای است که امکان استفاده از آن زیر هود لامینار فراهم است.
ویژگیهای میکروسکوپ فلورسنت اتوماتیک
مدیر فنی پروژه پرینت بافت درباره ویژگیهای میکروسکوپ فلورسنت اتوماتیک نیز گفت: دستگاه AutoScanner یک میکروسکوپ حرفهای محسوب میشود، با این تفاوت که عملیات جابهجایی و عکسبرداری از محصول به صورت خودکار و از طریق نرمافزار طراحی شده مجموعه پرینتبافت انجام میشود که به این ترتیب دقت و کیفیت عکسها افزایش محسوسی دارد. همچنین این دستگاه از منابع نوری فلورسنت نیز برخوردار است.
وی افزود: این دستگاه جایگزین خوبی برای میکروسکوپهای عادی نوری است که نیاز به منابع نوری فلوروسنت دارند.
بدون دیدگاه